Het Uitzicht door de ogen van de architect

Essendael is bijna af. Alleen de meest zuidelijke hoek aan het water moet nog bebouwd worden. Omdat deze natuurrijke locatie vraagt om iets bijzonders, benaderden we Guus Schampers van MIX architectuur. Een bureau dat erom bekend staat ontwerpen te maken die net even anders zijn. Het resultaat is dat het sluitstuk van Essendael een pronkstuk is geworden. Met plezier neemt Guus je mee door Het Uitzicht.

“Deze woningen zijn echt van binnen naar buiten ontworpen. We wilden waar mogelijk een maximale relatie aangaan met het water en het groen, auto’s uit het zicht en volop ruimte voor ontmoeting en spelen. Eerst keken we hoe we deze wensen konden realiseren, vervolgens hebben we ons gericht op hoe de woningen eruit moesten gaan zien.”

image alt

Wonen aan het water, daar moet je optimaal van kunnen genieten

In Het Uitzicht komen appartementen, penthouses, eengezinswoningen en waterwoningen. Door dezelfde kleur steen, wisselende dakhoogtes en het verspringen in de gevel vormen de woningen met elkaar een fraai sculptuur dat de rand van Essendael een nieuw gezicht geeft. De appartementen, penthouses en waterwoningen hebben allemaal vrij zicht op het water. De waterwoningen hebben zelfs een vlonder over het water heen. Guus legt uit hoe deze laatste wijk van Essendael is opgebouwd. Zijn verhaal boeit en verleidt. Dit wordt wel heel bijzonder!

Luxe en vrij wonen

“Het appartementengebouw is maar 2 lagen hoger dan de waterwoningen. De grote balkons en ramen zorgen ervoor dat je hier overal geniet van de prachtige plek waar je woont. De terugliggende bovenste verdieping is een mooie kroon van hout. Hier komen twee penthouses met groot terras.”

image alt

Altijd een plek om buiten te zijn

De waterwoningen en eengezinswoningen ontmoeten elkaar via een autovrije binnenstraat, waaronder de auto’s staan geparkeerd. “Iedereen parkeert hier zijn auto en vervolgt (indien gewenst) zijn weg naar binnen via de berging van het huis. Door het dak van de garage op diverse plaatsen te openen en hier bomen te laten groeien, komt overal licht en lucht in het plan. Als je de auto uitstapt, zie je op een mooie dag de blauwe lucht en het zonlicht dat, gefilterd door blaadjes, de garage in schijnt.”

Guus vervolgt enthousiast: “Geen van de woningen heeft een geijkte 10 meter diepe achtertuin. Wel heeft iedereen aan 2 zijdes ruimte om buiten te zijn. De eengezinswoningen hebben een terras en een voortuin, de waterwoningen hebben 2 terrassen. Altijd een plek in de zon!”

image alt

Als overgang tussen de wijk en de natuur

Toen Guus zich over het uiterlijk van de woningen ging buigen, was vrij snel besloten dat Het Uitzicht een lichte, natuurlijke uitstraling moest krijgen. “Met een gemêleerde, levendige steen, warm hout en donkere kozijnen wordt een prachtige overgang gemaakt van de wijk naar de natuur. Op sommige plekken heb ik lamellen toegepast. Bij de balkons van de appartementen zorgen ze voor speelsheid in het beeld en bieden ze privacy en aanleiding om groen tegenaan te laten groeien. Bij de waterwoningen dragen de lamellen bij aan een stuk privacy.”

“Ik hoop als ik hier in de toekomst een rondje doe dat mensen genieten van de autovrije binnenstraat. Dat kinderen er vrij en veilig spelen en dat buren ontspannen een praatje maken. Je woont hier met elkaar en zoekt de privacy van je andere buitenruimte op als je daar zin in hebt.”

Ook wonen in Het Uitzicht? Bekijk de woningen
Vragen? Neem contact op